Na pozór ten sam materiał – stal nierdzewna – a jednak czymś się różnią. Który piec wybrać?

Piece do balii ogrodowych produkowane są najczęściej ze stali nr 304, 316 i niekiedy 430. Ten ostatni to wersja najbardziej ekonomiczna, odporna na korozję, lecz nieodporna na chlor. Przy dłuższym użytkowaniu żywotność takiego pieca zostaje mocno skrócona.

Najpopularniejszym materiałem na piece jest stal nr 304. Jest to wybór pośredni pomiędzy stalą nr 430 a 316.

Stal nierdzewna nr 304 jest to stal chromowo-niklowa charakteryzująca się odpornością na korozje w środowisku naturalnym oraz nisko agresywnym jeżeli chodzi o chlorki i kwasy. Nie nadaje się jednak do użytkowania przy wysokim zasoleniu i stężeniu chloru.

Dlatego, kiedy zamierzamy stosować w naszej balii chlor czy zażywać kąpieli solankowych, warto zastanowić się na wyborem pieca ze stali nr 316. Jest to ta sama stal chromowo-niklowa jak nr 304, lecz z dodatkiem molibdenu. Ten skutecznie chroni przed korozją wywołaną przez kwas siarkowy, chlorowodorowy, octowy, mrówkowy i winowy, a także kwaśne siarczany i chlorki alkaliczne.

A więc jeżeli nastawiamy się na dezynfekcję wody za pomocą chloru oraz chcielibyśmy w większości korzystać z kąpieli solankowych, warto pomyśleć nad piecem ze stali nr 316. Przed wyborem trzeba więc zastanowić się czy balię będziemy użytkować tylko z wodą, czy jednak nastawiamy się na kąpiele solne.

Dobór właściwego pieca pozostawiamy do indywidualnej decyzji.

A to jaki typ pieca wybrać znajdziecie w innym poście: